Om jeg bare hadde visst det jeg vet i dag om trening da jeg selv var en nybegynner…

Det å være nybegynner i styrkeavdelingen kan oppleves skremmende og veldig ukomfortabelt for mange, spesielt for oss jenter. Jeg husker godt hvordan jeg selv hadde det når jeg var helt fersk, og det var unødvendig kjipt det første året. For eksempel kviet jeg meg alltid for å trene når det var mye folk på senteret, da var det så mye å tenke på.

Hva skal jeg trene, og hvor kan jeg trene for å ikke bli lagt merke til? Hva skal jeg ha på meg? Kverna gikk og bekymringene var mange!

Jeg hadde også en haug med spørsmål, som jeg aldri følte jeg fikk et ordentlig svar på hos noen. Jeg forsøkte å google etter den beste måten å komme i gang på. Jeg lette etter svar i artikler, på Youtube og ulike blogger. De hadde alle sprikende svar, og det var vanskelig å vite hvem jeg skulle høre på. Det ble som regel til at jeg lyttet til de jeg syntes så bra ut, og forsøkte å kopiere det de gjorde. Jeg glemte jo helt at de ofte hadde brukt noen år på å komme dit de var, og noen av dem hadde helt andre gener enn det jeg hadde. Fem styrkeøkter i uka – etterfulgt av kardio på mølla i timesvis – var både overkill og fullstendig unødvendig.

Hadde jeg bare hatt en kilde til informasjon jeg kunne stole på hadde ikke det å være nybegynner trengt å være hverken skummelt eller slitsomt. Med litt støtte i ryggen kan det være en fantastisk reise fylt med masse mestring og glede. Nybegynnerkursene jeg har holdt de siste to årene er et godt eksempel på dette, og dette er mine favorittkurs fordi jeg kjenner meg selv så godt igjen i det. Av alle jentene jeg trener så er det ingen som stråler så mye treningsglede og har så stor fremgang som det en nybegynner har.

Når jeg ser tilbake på det første året mitt med styrketrening skulle jeg ønske jeg hadde turt å spørre om hjelp mye tidligere. For fy søren hvilket utbytte jeg fikk av å investere i noen teknikktimer og et treningsprogram som var tilpasset mitt nivå. Det tok ikke lang tid før styrken skjøt i været, og for hver økt ble jeg mer og mer trygg i styrkeavdelingen.

Hadde jeg visst det jeg vet i dag om trening da jeg selv var en nybegynner, ville jeg garantert fått bedre resultater og hatt det mer gøy på veien.

Her får du noen av mine beste tips til deg som er nybegynner:

Det er ikke om å gjøre å trene mest mulig, eller tyngst mulig.

Lavt treningsvolum fungerer svært bra for nybegynnere. I utrente individer er det rikelig forskning som viser at faktisk kun et sett på hver muskelgruppe, to til tre dager i uken er nok til å maksimere treningseffekten. Så styrketrening 5 dager i uken, og gjerne med flere sett hver treningsøkt, etterfulgt av kardio er altså helt unødvendig.

Som nybegynnere trenger du heller ikke å trene med spesielt høy intensitet av belastning (må ikke forveksles med intensitet av innsats, som betyr hvor «hardt» du tar i når du trener). Bare det å gå på ei tredemølle kan ofte medføre dramatisk muskelvekst når du er helt utrent – rett og slett fordi treningsterskelen er så lav. Tenk på det!

Det betyr selvfølgelig ikke at man bare skal gå på tredemølle, for det vil fort bli for lite for å få langvarige resultater.

Fokuser på å bli bedre på teknikk og øk vektene kun når du mestrer en øvelse, så vil både styrke og muskelvekst komme som en hyggelig bieffekt. Når man blir mer avansert forandrer imidlertid bildet seg: Jo bedre trent du er, jo større utbytte får du av høyere intensitet og volum.

For en nybegynner vil 2 økter i uken med 2-3 sett per muskelgruppe være et fint utgangspunkt, eventuelt kan du dele opp kroppen i to deler og trener tre-fire korte økter.

Det er ingen øvelser du MÅ trene, det finnes ALLTID alternativer.

Vi er alle forskjellige i struktur. Noen har lang overkropp og korte bein, noen har kort overkropp og lange bein. Noen har en hoftestruktur som gjør at de må stå bredt med beina for å kunne for eksempel få en knebøy som kjennes trygg og sterk ut, noen kan stå helt smalt.

Her ser du et eksempel på en knebøy utført av ei jente med veldig lange ben, og kort overkropp:

Her ser du samme jente utføre en frontbøy:

Mobiliteten til denne jenta er veldig god og hun kommer derfor også dypt i knebøy til tross for lange lårben, men du ser også at det blir mye belastning på ryggen hennes i forhold til bena. Mest sannsynlig vil hun få bedre utbytte av en frontbøy om målet er å trene opp benstyrken.

Det finnes altså ikke en øvelse som er optimal for alle, og det er aldri kun en måte å utføre en øvelse på.

Er du usikker, tør å be om hjelp. Ikke bruk tid på å sammenligne deg med andre. Ta et steg av gangen og gi deg selv en klapp på skulderen for hver lille seier. Nyt tiden som nybegynner !

Håper du fant innlegget informativt og inspirerende 🙂 

Jeg heier på deg!

Klem Ingeborg

(Bildene du ser over er hentet fra Bretcontreras.com)

Jeg setter stor pris på at du deler!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *