Test om du har høy eller lav karbtoleranse?

Som coach er jeg opptatt av å få jenter til å forstå viktigheten av å tørre å lytte til vår EGEN kropp, og stole mer på intuisjonen vår når det kommer til kosthold.  

The most honest health advice comes from your own body.

De aller fleste av oss vet egentlig hva kroppen vår trives med, men å stole på at dette faktisk er «rett» kan oppleves veldig skummelt for mange. Jeg forstår det…

Et kjapt googlesøk på ord som for eksempel helse eller vektnedgang gir flere hundre tusen sider som hevder å sitte på sannheten. Begynner du å lese er du rett på vei inn en jungel av sprikende råd og tips. 

Jeg sier på ingen måte at det ikke er noen sannhet i disse kostholdsrådene, men å ta alt du hører og leser som en absolutt sannhet for ALLE, hele tiden, ville jeg ikke gjort.

Om du søker opp lavkarbo vil du komme over en haug med mennesker som føler seg fantastisk på dette og får gode resultater, men det betyr ikke at lavkarbo er rett for alle – og i hvert fall ikke som en livsstil.

Min personlige erfaring med lavkarbo er at jeg responderer bra de første 3-4 ukene, for så å føle meg utrolig slapp og nedstemt. Jeg føler meg definitivt best på relativt mye karbohydrater som potet, søtpotet, ris, frukt og grønnsaker. Når det er sommer og sol og vi beveger oss mer vil vi både tåle og trives mer på karbohydrater også.

Blant jentene jeg coacher varier også mengden av de ulike makronæringsemnene protein, karbohydrater og fett ganske mye. Noen ligger lavere på karbohydrater og høyere på fett, noen har en relativt jevn fordeling, mens andre ligger høyt på karbohydrater og lavere på fett – og noen varierer fra dag til dag ut fra ønske og behov.

Basert på informasjonen jeg får fra jentene tilpasses dette til hver enkelt, men det finnes også en test du kan gjøre for å finne ut om du har høy eller lav karbtoleranse.

Testen går helt enkelt ut på at du skal vurdere energinivået ditt og hvordan du føler deg etter et høykarbmåltid, og så sammenligne det med et lavkarbmåltid. Forholdene bør være så like som mulig fra gang til gang, og du må passe deg for å blande hva du subjektivt LIKER å spise med hva du fungerer best på.

  • Til frokost den ene dagen spiser du for eksempel 50g ris (veid ukokt – tilsvarer ca 200g kokt hvis du koker med 1,5dl vann) + 150g mager kesam.
  • Dagen etter skal du spise 3 medium store egg til frokost.

Begge måltidene gir 290 kalorier og omtrent likt proteininnhold, men det første måltidet er høyt på karbohydrater og lavt på fett mens det andre er lavt på karbohydrater og høyt på fett.

Har du høy karbtoleranse vil du oppleve en stabil demping av appetitt og økning eller i verste fall vedlikehold av mentalt og fysisk energinivå når du spiser ris. Har du lav karbtoleranse vil du oppleve et skikkelig krasj i energinivåer, og bli sulten kun kort tid etterpå.

Noen opplever ingen spesielle forskjell enten de spiser ris+kesam eller egg. Du har da en nøytral karbtoleranse og er i tillegg metabolsk fleksibel (evner å veksle mellom forbrenning av karbohydrat og fett uanstrengt).

Test det ut, og legg gjerne igjen en kommentar om din opplevelse! 🙂

Psst! Testen er hentet fra onlinekurset til Børge Fagerli (åpner for påmelding igjen i august).

Klem Ingeborg <3

Jeg setter stor pris på at du deler!

2 Comments

Add Yours

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *