Slik bekjemper du cravings…

Cravings/søtsug er noe mange sliter med. Jeg er på ingen måte perfekt heller, men jeg har lært meg hva som trigger det og hvordan jeg unngår det, og skal her dele noen tips med deg.

Sikkert 80% av jentene som kontakter meg for oppfølging på kostholdsfronten sliter mye med akkurat dette, og mange har en oppfatningen om at mangel på viljestyrke er årsaken.

Mangel på viljestyrke er sjelden problemet!

Det vi kaller for søtsug er ikke et skrik etter sjokolade, boller eller is, men et signal kroppen din sender for å prøve å fortelle deg at den mangler noe. Ofte betyr dette signalet «jeg trenger karbohydrater», men det kan også være at du rett og slett ikke har spist nok.

Gang på gang har jeg fått tilbakemeldinger fra kunder om at søtsuget så og si er borte etter 1-2 uker med coaching. Senest i dag fra en kunde som er gravid, og det er som kjent da man tror at cravings bare er noe man må leve med.

Ingen av de får hverken streng beskjed om å holde seg unna alt av sukker, eller lange motivasjonsmailer for å booste viljestyrken.

De innarbeider en fast måltidsrytme, og begynner å lage ordentlige måltider igjen. Med ordentlige måltider mener jeg mat laget fra bunnen av med matvarer kroppen din trives med.

En proteinbar eller en skyr regner jeg ikke som et fullverdig måltid!

Selv tok jeg tidligere lettvinte løsninger som dette støtt og stadig, uten å forstå at det var mye av årsaken til at jeg følte meg nærmest umettelig på ettermiddag/kveldstid.

Det er definitivt andre ting som kan påvirke søtsuget, som for eksempel for lite søvn og generelt stress. For noen kan det også være emosjonelt knyttet, men det er et tema som kan være mer omfattende og som fortjener et eget innlegg ;).

Men igjen…veldig ofte er løsningen faste måltider og nok mat som kroppen trives med.

Det høres kanskje for «enkelt» ut, men tro meg – det har så utrolig mye mer å si enn du skulle tro!

Magen din vil fungere bedre, du vil oppleve økt energi både på og utenfor trening, og over tid vil mest sannsynlig fettprosenten din også reduseres (når du slutter med sulte-overspising vil du faktisk ende opp med å spise mindre totalt sett).

What´s not to like? 🙂

Ordentlige måltider trenger heldigvis ikke å bety timesvis på kjøkkenet. Selv bruker jeg til sammen maks 30 min i løpet av en dag. Mer enn det har jeg hverken lyst, eller tid til.

Det kan du også klare, til tross for en hektisk hverdag, med noen smarte og enkle grep…

1.) Sørg for å ha mat i skuffer og skap som du liker og som du vet at kroppen din vil ha godt av!

Vet du med deg selv at mye snop i huset trigger deg til å spise, så få det ut. Hvis du absolutt må ha det i hus, plasser det øverst og innerst i skuffer og skap sånn at det ikke er så enkelt å få tak i det. Plasserer du godteri i ei skål midt på bordet kan du banne på at den skåla tømmes daglig!

2.) Start hver morgen med en frokost som metter!

Sørger du for å starte dagen rett med en ordentlig frokost vil du mest sannsynlig ta bedre matvalg resten av dagen også. Det skal sies at en frokost ikke trenger å være en stor porsjon med mat, og mange opplever at de både blir trøtt og oppblåst hvis de spiser store mengder karbohydrater – så fokuser gjerne mer på protein.

For eksempel kan et par egg og ei tynn brødskive holde deg både mett og opplagt, mens 2-3 brødskiver med syltetøy gjerne gir deg blodsukkerkræsj etter bare et par timer. En liten porsjon havregrøt (Steel Cut er blitt min nye favoritt) og en scoop av mitt favoritt-proteinpulver – MyoProtein Vanilje – og en klatt Røros-smør er det jeg starter dagen med, og det fungerer bra for meg. Prøv deg fram – kanskje vil det være nok med noen fruktbiter og litt kesam eller gresk yoghurt. Tenk «nok protein» i hvert fall.

3.) Ta med deg en ordentlig lunsj på jobb som holder deg mett og god i flere timer av gangen!

Du vil kjenne deg mer opplagt, mindre fysen, og sist men ikke minst unngår du å komme hjem skrubbsulten på ettermiddag/kveld.

Hvis du ikke har kantine med varm mat på jobb/skole eller lyst å lage matpakke, er løsningen enklere enn du tror: Lag en ekstra porsjon med middag dagen i forveien. Når du er ferdigspist, pakk resten i en matboks som du setter kaldt natten over.

Selv pleier jeg å koke opp ekstra med ris eller potet for 2-3 dager av gangen. Om morgenen steker jeg opp noe kjøtt og kylling i en tomatsaus eller i litt kraft og kokosmelk, noe som sjelden tar mer enn 5 minutter. Litt frisk salat, en dæsj med pesto – og vips har jeg en veldig god lunsj klar i matboksen!

 

Håper du fant innlegget nyttig!

Klem Ingeborg <3

Pssst… Nå er det ikke lenge igjen før nettbutikken min (Beyondfeminine.no) endelig er klar for lansering! 

Fra og med fredag 14.juli vil det være mulig å forhåndsbestille Feminine Firgure – Seamless tights 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg setter stor pris på at du deler!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *